Skip to main content

Tijdens jaarlijkse milieuronde deed gedeputeerde Erik van Heijningen ook Vlietland aan (30 jun 08)

Tijdens zijn jaarlijkse milieuronde deed gedeputeerde Erik van Heijningen ook de Meeslouwerplas op Vlietland aan.Gedeputeerde van Zuid-Holland Erik van Heijningen maakte donderdag een fietstocht in Vlietland, onder andere vergezeld door wethouder Houtzager.

LEIDSCHENDAM  | Op de fiets bekeek hij de oevers, die al jaren ter discussie staan, in gezelschap van onder andere wethouder Houtzager, Wim ter Keurs (voorzitter Behoud Rijnland), Bart Carpentier Alting (eigenaar Vlietland BV) en een projectleider en adviseur van de BAM. “Tussen de regenbuien door hadden we toch nog een aardige tocht,” vertelt Ter Keurs. Hij is sinds 1974 actief in Vlietland. “In 1991 verdween er voor het eerst een stuk van de oever in de Meeslouwerplas. Wij hebben toen een aangetekende brief gestuurd naar het bestuur van de provincie waarin de risicos van vallende oevers is gemeld. Acht jaar later werd een zogenaamd handhavingtraject ingezet. In 2006 was er nog niks bereikt. Ik heb toen Erik van Heijningen hierover aangesproken. Het probleem was dat de provincie juridisch geen poot had om op te staan. De oevervallen worden beschouwd als een gevolg van de activiteiten van een zandwinningbedrijf, maar had zelf geen metingen gedaan en het zandwinningbedrijf wel.

 

De zandwinner vond dat hij zijn werk goed had opgeleverd.” Wim ter Keurs is nu positief gestemd, want inmiddels zijn er voorbereidingen met BAM om weer grond te spuiten in deze plas. “De gesprekken lopen goed en er is een grote mate van welwillendheid aan beide kanten. Maar het zou wel sneller mogen.” Bart Carpentier is als eigenaar van Vlietland BV verantwoordelijk voor de exploitatie van bedrijven en verenigingen in dit gebied. Hij vond vooral het informele karakter van deze fietstocht erg prettig. “Je zit al zo vaak met elkaar aan tafel. Het is goed om met alle partijen het geheel met eigen ogen te zien.” Samen met Wim ter Keurs is hij sinds 2,5 jaar actief bij de voorbereidingen voor de verbetering van de Meeslouwerplas.