Skip to main content

Nationale dag Aangepast Roeien op Recreatiegebied Vlietland (aug 2009)

Dit landelijke en jaarlijkse evenement wordt elke keer door een andere roeivereniging georganiseerd en dit jaar is het de beurt aan de RV Rijnland. Er worden zo'n 120 deelnemers verwacht van 13 verenigingen.

Sportief en sociaal
Aangepast roeien is een sportactiviteit voor mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of een verstandelijke handicap. Waarbij, met wat hulpmiddelen en soms met behulp van een speciale tillift op de wal, mensen het plezier en de uitdaging van een roeitocht kunnen ervaren. Vaak is vanaf de kant niet eens te zien dat het om een bijzondere groep gaat. Het zijn 'gewoon' roeiers die de strijd aangaan met de elementen en die een buitensport op het water beleven.
Roeien is een sportieve en een sociale bezigheid. Samen in een boot in de buitenlucht doet wonderen en schept een band. Vandaar dat deze activiteit door de roeibond en door de overheden van harte wordt ondersteund en gestimuleerd. Fysiotherapeuten, huisartsen en revalidatiecentra maken graag reclame voor het aangepast roeien.

Tocht
De tocht heeft het karakter van een puzzeltocht: bij de diverse posten die worden gedaan, moeten opdrachten uitgevoerd worden. De ploegen kunnen voor een kort of een lang traject kiezen, iedere tocht heeft zijn eigen posten. Halverwege de tocht is de aanlegplaats voor de lunch. Het lange traject is ongeveer 9 kilometer: 6 kilometer tot aan de lunchplaats, 2.5 km vandaar uit terug naar de vereniging. De korte tocht is ruim 5 km 3 km tot de lunchplaats en 2.5 km terug naar de vereniging. Voor beide afstanden geldt: als de ploeg het te lang of te kort vindt, dan kan de afstand langer of korter gemaakt worden. Het enige waaraan men zich dient te houden is het aandoen van de posten en de afgesproken tijden: lunch 12.30 uur en aankomst Rijnland 15.30 uur.

Start
Het startsein voor de Nationale dag Aangepast Roeien (NAR) vindt plaats op vrijdagmorgen 28 augustus om 10.30 uur. De burgemeester van Voorschoten, J. Staatsen verricht de officiële opening. Het wordt een sportieve dag met een mooie roeitocht in het Recreatiegebied Vlietland. Eind van de middag vinden er wedstrijden plaats. Belangstellenden kunnen op deze dag kennis maken met het aangepast roeien. Bovendien is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Roeivereniging Rijnland die met ruim 500 leden een belangrijk aandeel levert aan de sportieve staalkaart van regio Leiden. Meer informatie is te vinden op www.rvrijnland.nl. Contactpersoon is Nico van Ravesteyn, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.nr. 071 5617050.